Részemről rendszeresen kuncogok azon, hogy mi mindennek van világnapja… Tudtad, hogy február 9. a kádban olvasásé? Ezen ünnepi alkalomból átnyújtok nektek egy csokor olvasásra nevelő tippet, amely segíthet, hogy egy nap az egyelőre olvasni nem akaró csemetétek is megünnepelje ezt a jeles napot. Mégpedig előre megfontolt, szándékosan elkövetett, önkéntes olvasással!

Az ötletek egy részét a saját lányomon is teszteltem, nagy sikerrel. Javaslom, a hangkártyás játékot napközben próbáljátok ki. Én este kerítettem rá sort, és annyira tetszett a lányomnak, hogy alvás helyett hangosan akart olvasni!

Jólét tippek olvasásra neveléshez

1. Kezdd kicsiben. Van valami, ami iránt megszállottan érdeklődik a gyermeked? Keress a témában rövid írást, lehetőleg sok képpel. Miért kellene rögtön egy egész mesét elolvasnia? Váltsd ki pár soros újságcikkel, képregénnyel, ami rövid, az őt érdeklő dologról szól, és gyors sikerélményt ad.

2. Sikerült elolvasni mind az öt sort? Ünnepeljétek meg! Legyen egy olvasófal/büszkeségfal otthon, amelyre kiteszed mindannak a címét, amit elolvasott. Minden számít, a társasjáték szabályzata is! Bizonyos mértékű haladásnál kapjon valami jutalmat. Legyen ez a kedvenc édessége ebéd után, vagy menjetek el moziba, bármi jó, aminek örül. Ha már moziztok: nincs véletlenül ahhoz kapcsolódó írás, amit olvashatnátok?

3. Abszolút kedvencünk, amely mindent visz a Karakteres hangkártyák. Válasszatok ki egy különösen unalmas részletet az olvasókönyvből. Ééés, anya csodát tesz, érdekessé varázsolja azt! Kérdezd meg, kik a gyermeked kedvenc meseszereplői, akiknek különleges hangjuk, utánozható stílusuk van, majd írd fel egy kártyára ezeket. Aztán a gyermeked húz a kártyából, ő maga elolvassa, és aztán olyan stílusban kell felolvasnia a szöveget, mint ami a kártyán szerepel.

Lehetséges kártyák (a változatoknak csak a képzeleted szab határt):
– Scooby Doo, aki egy szörny elől rejtőzik a könyvtárban, ezért suttogva kell olvasnia
– Pinkie Pie, akit elkapott a bulihangulat, ezért bármikor felrikkanthat olvasás közben, hogy BULI! vagy MÓKA!
– Villám, a szuperhős, akinek rettentő gyorsan kell hadarnia, annyira gyors (ennél érdemes előtte magában egyszer-kétszer elolvasni a szöveget, hogy hadarás lehessen belőle)

Cseles Jólét-Tippek

4. A Kísértés. Szerezz vicces olvasnivalót (pl. egy Garfield képregényt). Kezdd el olvasni, nevess jó hangosan közben. 99%, hogy a gyermeked hamarosan felbukkan, és megkérdezi, min nevetsz. Olvass fel neki belőle. Ha tetszik neki, légy különösen trükkös. Hagyd ott legalább 15 percre – támadjon sürgős dolgod -, hátha egyedül is tovább folytatja.

Ugyanezt érdemes eljátszani egy rendkívül izgalmas történettel is, ahol sajnos épp a drámai csúcspontnál kell távoznod. (Javasoltam már olvasásra a Bosszantöpp és más furcsaságokat?)  Ha a harmadik mesét annál a jelenetnél hagyod abba, amikor motoszkálás támad az ágy alatt, jó eséllyel gyermeked önállóan is olvasni kezdi a történetet, miután távozol. Esetleg sopánkodhatsz is neki, hogy „Jajj, de kár, most izgulhatok, hogy mi fog történni”.

5. Kaland és varázslat otthon. Legyél izgalmasabb, mint a netes játékok!
Egy új könyv felbukkanása a házatokban alakuljon játékká, hogy gyermeked várja az új könyveket. A Kincses szigethez vezessen kalóztérkép, a tündérmesékhez egy varázslatos történet. Vagy legyen egy varázsdobozotok, ahol időnként, teljesen váratlanul felbukkan egy olvasásra csábító újság, könyv.

„Üzleti” Jólét-tippek

6. Még mindig nem szerette meg az olvasást a gyermek? Sebaj! Olvasson érdekből!
Üzleteljetek! Itt az ideje kidolgozni egy ösztönző programot.

  • Minden olvasással töltött percet jegyezzetek fel, és legyen beváltható valamire, ami értékes a gyermeked számára. (Nem érdekli semmi más a tévén kívül? Akkor az olvasással töltött percek legyenek beválthatók tévézésre. Amíg olvas, addig sem a képernyő előtt üldögél.)
  • Üzletelés kiváltáságokkal: Az olvasásért cserébe mentesüljön a gyermek egy nemszeretem otthoni tevékenység alól. Öt oldal elolvasásáért például nem kell levinnie a szemetet.
  • Igazi rosszcsontod van, akit este alig bírsz ágyba dugni? Az olvasásért cserébe engedd, hogy ébren maradhasson még egy fél órát. (Úgysem alszik, és mivel az olvasás stresszoldó hatású, utána könnyebb lesz az elalvás is.)

Miután a kicsik megtanulnak olvasni, gyakran az jelenti a problémát, hogy a gyermek még csak egyszerű dolgok olvasására képes, miközben izgalmasabb történetekre és karakterekre vágyik.  Technikai szempontból nagyon jók a kezdő olvasóknak szóló, nagybetűs, sok képpel ellátott könyvek, de nekünk sikerült megtalálnunk a legunalmasabbakat… Emiatt a lányom inkább lassabban haladt az olvasással, de a bonyolultabb könyveket olvasta, amelyekben történik is valami. (Ilyen volt a fent említett Bosszantöpp és más furcsaságok is. Igaz, hogy két hét alatt végzett vele, de végigküzdötte magát rajta, és nem kellett mellette ülni.)

7. Olvass fel gyermekednek érdekes, kalandos könyveket, és olvassátok felváltva! Minden általad elolvasott oldal után ő is olvasson 2-3 mondatot!
8. Menjetek együtt könyvesboltba, vagy könyvtárba, és engedd a gyermekednek, hogy könyvet válasszon! A saját maga által kiválasztott könyvnek nagyobb értéke lesz a szemében, és szívesebben olvassa majd.

Mit tégy, ha egy mondat elolvasása is kihívást jelent?

Ehhez is van Jólét-tippünk!

8. Játsszatok olvasást a szavakkal! Aki a plakátokról egy perc alatt több szót olvas fel – például séta vagy utazás közben -, az nyer! (Javaslom, hagyd nyerni a cél érdekében.)
9. Alkossatok saját könyvet, és azt olvassátok! A technika szabadon választott. Itt az ideje kipróbálni az írói vagy illusztrátori mesterséget. De ha van betűnyomdátok, akár a nyomdászok világába is bemerészkedhettek.

10. Nem tetszik a könyv, amit olvastok? Írjátok át jobbra!

Játsszatok velünk!

+1. A gyermeked máris internet- és közösségimédia-függő? Írja meg a véleményét arról, amit olvas, és posztoljátok ki! Írjátok meg a moly.hu-ra ! Sőt, szeretettel várjuk véleményét bármilyen általa olvasott könyvről a www.facebook.com/szeretunkmeselni oldalon.

Utóirat szülőknek

De mindenekelőtt a legfontosabb: legyél követendő példa! Ha te magad sem olvasol, nem tudod meggyőzni a gyermeked, hogy az olvasás jó dolog. Hogy az valami olyasmi, amit érdemes rendszeresen művelni. Ezért olvass te is, amikor csak alkalom adódik rá. Mi lenne, ha egymás mellett heverészve olvasnátok? Mi lenne, ha néha idéznél az általad olvasott könyvekből érdekes, vicces részleteket? Vagy egyszerűen csak meséld, mutasd meg, mit olvastál szívesen gyermekkorodban. Így ő is el fogja neked mesélni, mi tetszik neki a legjobban! Mert a beszélgetős mesélés nagyon jó dolog.

Legyetek jól!

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest