Gondban vagyunk – több okból is.

  1. Egyrészt gondban vagyunk, még most is, ahogy írjuk ezt a bejegyzést, hogy ezt most így, vagy másképp, vagy hogyan kellene csinálnunk. Mert sokak ingerküszöbét kell áttörnünk ahhoz, hogy látható eredményt érjünk el. És ez sohasem egyszerű dolog. Amire készülünk ugyanis, az gyakorlatilag egy FORRADALOM. Forradalom – elsősorban az emberek fejében, hogy aztán az életükben is az legyen.
  2. Másrészt gondban vagyunk – de nyakig. Emiatt: https://index.hu/…/2050-re_befellegezhet_az_emberi…/ 

Igen, már megint a klímaváltozás… Ébredjetek, ez már nem vicces!

Brigi, a kommunikációs vezetőnk, a kislányával. Ha csak teheti, a szabadban vannak. Mert testközelből, saját példával mutathatunk csak jó példát.

Lesz még élhető jövőnk?

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem személy szerint (Himer Csilla egyesületi elnök vagyok) van három gyerekem. Lassan arra gyúrok, hogy unokám is legyen. És eléggé kétséges, hogy mi az, amit élhető térként rájuk tudok hagyni. 2050-et én nem hinném, hogy megérem, ha mégis, akkor sajnos 80 évesen fogom látni, ahogyan együtt halunk meg a gyerekeimmel és az unokáimmal.

Na, ehhez semmi kedvem. Sőt. Dühös vagyok. Nem kicsit. Nagyon. Azt meg a férjem és a velem dolgozók tudják a legjobban, hogy béketűrő ember lánya vagyok, de ha valamivel bajom van, akkor egy ideig viselem, próbálom szép szóval, de aztán robbanok. Erre mondta azt az egyik volt kollégám, hogy én vagyok a hurrikánba oltott vulkánkitörés. Jelentem, most már fortyogok.

A Jólétre Nevelés Egyesület tesz. Neked mi a kifogásod?

Fortyogok, mert elnézem az egyesületünk lelkes tagságát, akiknek TÉNYLEG FONTOS, hogy élhető maradjon ez a Föld, és ezért a maguk hatáskörében mindent meg is tesznek: szelektíven gyűjtik a hulladékot, takarékosan bánnak az energiával és a vízzel, növényeket ültetnek, ahol csak tehetik, a gyerekeiket is erre nevelik, nem használnak műanyagzacskót – és nemcsak #pucérkampánykedvéért, hanem elvből sem… és elkeseredettek!

Csinálják, de már csak azért, hogy másnap is bele tudjanak nézni a tükörbe és a gyerekeik szemébe – és nem azért, mert elhiszik, hogy ennek valóban van foganatja. Mutatom, imt csinálnak, ők, vagyis mi:

Nem beszélve Bogiról a BogBag-gel, Éviről a ManóMenüvel, Honóriáról a Honória Színes Ötletekkel, de ott van MeseLeses Lucánk, akinek az egész háztartása erről szól, vagy Viki a davidáról, aki fát és bokrokat ültet, de mondhatnánk minden tagunkat (és fogjuk is még).

Nézem ezeket a nagyszerű embereket, ahogyan kikopik belőlük a hit – és ahogyan aggódnak a gyerekeik, unokáik életéért. És ezt joggal teszik. Mert van baj bőven.

Mit tehetsz te a gyermekeink életéért?

  1. Az egyik probléma az a szemlélet, hogy mit tehetek én egyedül. Bakter, ha 7 milliárd ember mind így gondolja, akkor tényleg semmit, és megértünk a pusztulásra. Márpedig én nem tervezek elpusztulni, és a gyerekeimnek sem ezt a sorsot szánom. TE IGEN? Szülőként biztos, hogy elég az a hozzáállás, hogy most nincs baj? Számold ki mennyi idős lesz majd a gyereked 2050-ben! Megírod neki addigra a bocsánatkérő levelet?
  2. A másik nagy problémát pedig abban látom, hogy mindenki a lakosságot nyomasztja azzal, hogy mit tehet a Földért. OK, fontos ez is, igen, nekünk is kell tennünk ezért.

Viki, elnökhelyettesünk a karácsonyfájukkal, amely most már a kertjükben pompázik tovább fenyőfaként.

Kinek a felelőssége a klímaváltozás?

DE MI VAN A LEGNAGYOBB KÖRNYEZETSZENNYEZŐKKEL? MI VAN A VÁLLALKOZÁSOKKAL, A VÁLLALATOKKAL? KI LÉP AZ Ő NYAKUKRA?

Mert a politikusok sok helyen csak ímmel-ámmal. Én elkerekedett szemekkel olvastam a minap a magyar kormány nevében nyilatkozó illetékes mondatait, miszerint Magyarországot még nem érinti a klímaváltozás, így nem is kell ellene tennünk semmit. Bakter, akkor legalább beszélgessenek már az illetékesek egymás között, ha már van egy olyan köztársasági elnökünk, aki azzal próbál nemzetközi elismertségre szert tenni, hogy a klímaváltozást tűzte a zászlajára!

És különben is: a klímaváltozásnak nincs útlevele. Hogy a bánatba tervezik megállítani a határon? Nem érinti az országot a klímaváltozás? Tessék már megnézni csak a Meteorológiai Szolgálat statisztikáit az évi átlaghőmérséklet változásáról! Vagy megkérdezni a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársait, hogy mit keres a bugaci homokban egy szaharai skorpiófajta…

De az is elég lenne, hogy azok, akik már éltek a hetvenes években, visszaemlékezzenek a gyerekkorukra. Arra, hogy minden nyáron az szerepelet az időjárásjelentésben, hogy másnapra 25-28 fokos csúcshőmérséklet várható. Évekig. Stabilan. Ennél melegebb csak nagyritkán volt – mint időjárási anomália.

Neked jó a negyven fokos nyári meleg?

Most meg? Nem is rendes nyár az, amelyikben nem kb. 40 fokban fuldoklunk. Csak szólok, Indiában egyes vidékeken már most 50 fok felett jár a hőmérséklet. Tessék elhinni, ez arrafelé sem normális – és egyáltalán nem élhető.

Szóval a vállalkozások, vállalatok. Jó lenne őket számonkérni. Jó lenne, ha nemcsak PR-fogásként tekintenének a fenntarthatóságra, a környezetvédelmre. Jó lenne, ha ők is komolyan gondolnák – még akkor is, ha profitorientáltak. EZÉRT MI MOST BELECSAPUNK.

A jólétre Nevelés Egyesület felhívása

Ma van az Óceánok napja. Azon óceánoké is, amelyekben a korallzátonyok ökoszisztémája kizárólag az emberi tevékenységnek köszönhetően 50%-ban(!!!) már elpusztult. És most szólok, hogy igen, a fák is fontosak az oxigéntermelésben, de a Föld légköri oxigénjének nagyját az óceánok termelik meg. (Ahogyan az anno a földtörténeti korokban is volt, amikor kialakult a Föld oxigénnel telített légköre.)

A JÓLÉTRE NEVELÉS EGYESÜLET FELHÍVÁST INTÉZ MINDEN MAGYAR CSALÁDHOZ, FELELŐS SZÜLŐHÖZ, GYEREKHEZ, ÉS VÁLLALKOZÓHOZ, VÁLLALATHOZ!

Csatlakozzatok és CSELEKEDJETEK!

  • Hozzunk létre egy olyan összefogást, ami már eléggé nagy ahhoz, hogy megfelelő érdekérvényesítő képessége legyen!
  • Mutassunk jó példát, hogyan lehet ezt a szemléletet mindennapi életben a gyakorlatba is átültetni!
  • Beszéljünk róla másoknak is, hogy megértsék, NEKIK IS fontos ez!
  • Mi pedig teret adunk ezeknek a jó példáknak, csatlakozásoknak, eljuttatjuk másokhoz ezeket a tapasztalatokat, a felhívásokat, csatlakozásokat. Gyerekeket oktatunk iskolákban, ha hívnak minket. Kiadványokat készítünk, hogy mások is megtudják, hogyan lehet ezt csinálni.
  • De legfőképpen gyűjtjük a hozzánk hasonlóan gondolkodókat, hogy érdeket képviselhessünk. A Földét. És a gyerekeinkét, unokáinkét.

Mert ennyire rövidlátók, pláne vakok nem lehetünk.

Aki csatlakozni szeretne bármilyen formában, az ossza meg ezt a felhívást, és kommentben jelezze, hogy milyen formában szeretne részt venni. Nagy munka lesz, számítunk Rátok! Köszönjük.

#felhivas
#csatlakozz
#eljjol
#eljfenntarthatoan
#vallalkozzfenntarthatoan
#legyjol
#joletreneveles

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest