Interjú Varga B. Árpád meseterapeutával

A mesék mögött örök értékek, tapasztalatok húzódnak meg, várva arra, hogy a megelevenedő betűk – beszivárogva a tudatunkba – összekapcsoljanak a mindenséggel. Amikor egy mese megszólítja a gyermeket, az üzenetet hordoz a szülők irányába is: visszatükröződése értékrendjüknek, nevelésüknek. Varga B. Árpád, aki a fenti sorokat megfogalmazta, édesapa, állami gondozott gyermekek nevelője, mellette meseterapeuta és házasságitanácsadó-coach is. Bár ez utóbbit most háttérbe szorította éppen a meseterápia javára.

Miért?

8 éves lesz a nagyobbik fiunk, 8 éve mesélek neki. Azért én, mert ki akartam próbálni, rá hogyan hatnak a mesék. Nekem nagyon sokat adtak annak idején. Ez a 8 év tudatosította bennem a mesék jelentőségét és folyamatosan erősödik is a mesékbe, a mesélésbe vetett hitem. Mindig figyelem a fiam reakcióit, és esténként igyekszem a napjára is mesével reflektálni. Szereti, ha én találom ki a történeteket.

Mit tapasztalsz? Hogyan hat a mese? Mi a mese titka?

A teljesség igénye nélkül azt tudom mondani, hogy a mese hatással van a kifejezőkészségre és a problémamegoldásra, gazdagodik a gyermek (és a meseolvasó) szókincse, segíti a kreativitását és a szimbólumok könnyebb megértését, nem utolsó sorban pedig válaszokat kapunk a hétköznapi kihívásokra is. A mese számomra olyan, mint Isten meghosszabbított keze (közös nyelv az emberek között), melyen keresztül – az önismeret révén – sokan megszólíthatók és visszakapcsolhatók a természet adta rendbe.

A meseterápiával hol találkoztál először és kiken „gyakoroltad be”?

Tulajdonképpen a meseterápia talált meg engem, amikor én is olyan nyelven kerestem kapaszkodót, amelyet meghallok, megértek és megélek. A gyakorlás pedig szinte folyamatos: minden megkeresés, minden egyes meseterápia egyben gyakorlás is.

Apa Mesél - Meseterápia - Varga B. Árpád a nagyobbik gyermekével

A mese segít megnyílni

Honnan jött az ötleted, hogy ne csak otthon olvass mesét, hanem magad is meseterápiákat tarts?

Apává válásommal, a saját gyermekeim révén. Mindenkinek szeretném átadni, amit én is ingyen kaptam. Hiszem, hogy vannak, akikhez a meséken keresztül vezet az út és ilyen módon kapnak válaszokat, segítséget, mankót. Az állami gondozott gyerekeknek újszerű volt ez az egész, hiszen az alapoktól kezdtem nekik a meseolvasást (0-4 éves gyerekeknek szóló mesékkel). S ahogy olvastam nekik, megnyíltak. Az általuk újra és újra kért mesék tényleg felérnek egy beszélgetéssel: ott ülünk az ágyon, és mint egy család hallgatjuk esténként a mesét. Azt szoktam mondani: a meseterápiának nincs mellékhatása, ki kell próbálni.

Mit szoktál olvasni, illetve milyen mesékből merítesz ihletet?

Alapvetően Boldizsár Ildikó és Bajzáth Mária meseválogatásaira támaszkodom, de más szakértők, pszichológusok meseajánlásait is figyelembe veszem. Ahogy mondtam, a nagyobbik fiam a kitalált meséket igényli, meseterápia alkalmával azonban rendszerint megírt meséket mondok a saját szavaimmal.

Mit ad a meseterápia a gyermekeknek és mit a szülőknek? Van erre irányuló tapasztalatod?

A legfontosabb, hogy ez egy áldott eszköz. A mesén mint eszközön keresztül pedig megláthatjuk valós önmagunkat. Hogy honnét jöttünk, mik az erősségeink, hogy most épp hol állunk, hol tartunk az élet országútján, hogy mire van szükségünk és ehhez honnan, kitől kaphatunk segítő támogatást. Egy kért (vagy gyakran kért) mese, mesetípus pedig tudat alatt fényt derít egy-egy nehézségre. A mese helyettünk beszél, helyettünk vall.

Mennyire játszik szerepet a meseterápiában, hogy férfi és apa is vagy? A meseolvasást még mindig az édesanyákhoz kötjük…

Az én esetemben külön fontos, hogy egy mese által megszólított férfi és apa kezdett a gyermekének olvasni. A meseolvasás egy csodálatos lehetőség arra is, hogy sok mindent megélhessek a gyermekeimmel: az összebújás érzését, egy nap közös feldolgozását, a minőségi időt. Ez mind-mind segít a meseterápiák megtartásakor is.

A meseterápiás foglalkozás

Hogy kell elképzelnünk egy meseterápiás foglalkozást? Hogyan segítesz a mesével?

Ha hoznak mesét, annak a segítségével indulunk el. Ha konkrét kérdés vagy probléma van, akkor keresünk egy úton elindító történetet. Először megfogalmazzuk, hogy a terápián résztvevő hol van a mesében. Ez újabb támpontot ad a haladáshoz. Az állapota, problémája miatt azonosul a mesében lévő helyzettel, a szereplőkkel, tehát megfogalmazódik egy diagnózis, amely lehetőséget teremt a folytatáshoz. Ezáltal erősödik az önismerete és a céltudatossága is.

Vagyis eleve mesével keresnek meg?

Bármilyen jellegű is legyen az illető problémája, kérdése, én mindig megkérem a hozzám fordulókat, hogy küldjék el a számukra épp legfontosabb mesét. Ahogy mondtam, az első találkozásunkkor ez a mese lesz a kiindulópont, amelyből én előre fel is készülök. A terápián pedig arra kérem a résztvevőt, hogy mondja el nekem a mesét. Arra vagyok kíváncsi, neki mi belőle az igazán fontos. Azt figyelem, hogy mit, hogyan mesél, mit hagy ki, mit színez ki. Ezután megkeressük, hol tart ő a mesében, hogyan viszonyul a szereplőkhöz. Azután több kérdést is felteszek a mese alapján, majd elkezdünk párhuzamokat keresni a mese szereplője, helyszíne és a páciens élete között. Ebből szépen lassan kirajzolódik, hogy merre haladjunk tovább, hogy kitől és hogyan várhat segítséget és hogy mit kell tennie ahhoz, hogy elmozduljon a “mesebeli” helyzetéről.

Kinek segít a meseterápia?

Házassági tanácsadó coach is vagy. Hogy látod, ennek a fajta meseterápiának lehet helye a felnőttek életében, a szülők közötti kapcsolatokban is?

Igen! A meseterápia mindenkinek segít. Mindenkinek nemtől, kortól, kérdésektől és problémáktól függetlenül. Születtek már mesék úton lévőknek és életválságban szenvedőknek is. A mese mindenkié. Az önismeret bárkinek, bármikor szükséges, jó útitársa lehet. A mese árulkodik a gyermeket ért hatásokról. A mese egy kommunikációs csatorna a felek között, de egy állapotot, helyzetet is rekonstruál. Rávilágít a problémára. Sőt a mese az olvasót sem hagyja magára. Mert minden mesében áll előttünk egy út…

Árpádhoz meseterápiára Facebookon keresztül az „Édesapa mesél” oldalon, illetve a „Meseterápia Győrben” elnevezésű csoportban  lehet jelentkezni. Itt számos olvasnivalót is találhattok. Keressétek őt bátran, és éljetek a mesék adta lehetőségekkel!

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest