Az ünnepek nálunk mindig nagy családban zajlottak, amikor is átbeszéltük a hagyomány fontosságát. Amióta szülő lettem vált igazán fontossá, hogy a kisfiam ideje korán átvegye a családi és népi szokásainkat.

Nem is gondolnánk, hogy mennyit számít egy kisgyermeknek az első kokárda viselése. A valahova tartozás érzés megerősödik, és büszkesége tárgyává választhat egy jelképet. Higgyétek el, ha ő választhatja ki, sokkal feszesebb mellel állja végig a Himnuszt, és büszkén mutatja az ovis ünnepségen a társainak is.

Hagyományőrzés mai kokárdákkal

Manapság már elrugaszkodhatunk a hagyományos kokárdáktól, hiszen számtalan alternatíva létezik rá. Aki jártas a kézműves világban, az biztosan találkozott gyöngyből, műanyagból és filcből készült jelképekkel. Hamarosan mi is bemutatunk néhány megoldást, amit még időben be tudtok szerezni. Már a cikk elején illik tisztázni, hogy aki az alternatív megoldások mellett teszi le a voksát, ugyanúgy hazaszerető ember, de kiáll a saját egyénisége mellett és másképpen éli meg az ünnepet.

A hagyományőrzés fontossága vitathatatlan, a rendszeres és tudatos beépítés sokban függ a szülők odafigyelésétől és a gyermek körüli nevelők, bölcsis vagy óvodai nevelők, nagyszülők szülőföld iránti szeretetétől. A mindennapok során beleszőhetjük az ünnep közeledtét a mesékbe, beépíthetjük dalokba, beszélgetésekbe, mozgásos, játékos feladatokkal vezethetjük rá a csemeténket az ünnepnap egészére. Az átélt események erősítik a gyermek tudatát, érzelmi és személyiségfejlesztési célja is van, ugyanakkor a közösségformáló ereje is vitathatatlan.

Ötletek az egész családnak

Mielőtt még ötletet adnánk az elkészítéshez, illetve vásárláshoz, lássunk néhány nemzeti színű „ötletet”. Mit szólna a család, ha március 15-én minden piros-fehér-zöld lenne? A nap során egy picit mindenbe belecsempészhetitek a színeket. Akár reggelinél figyelhetsz a részletekre: paradicsomkarika, fehér retek és uborka társaságában. Számtalan dalban, versben és mesében átadhatjuk a márciusi ifjak történetét. A nagyobbak velünk énekelhetnek, szavalhatnak, míg a kisebbekkel üljünk le saját nemzeti zászlót készíteni, esetleg kokárdát kivágni, színezni.

Napközben kreatívkodjatok; készítsetek 3 színű képeket, zászlót, gyurmázzatok, fessetek kokárdát (például a fenti képen látható Boya krétákkal)! Az ügyesebbek kismadárkákkal is szimbolizálhatják a nemzeti színeket. Az apróbbakat pedig 3 színű válogatós pompom-játékokkal köthetitek le. Közösen lerajzolhatjátok a mesét és ezeket kivihetitek a városi rendezvények valamelyikére, közös emlékezéssel tudatosíthatjátok a nemzeti ünnep fontosságát a csemetékben.

Kokárda saját kezűleg

Adunk egy fantasztikus ötletet a saját kokárdátok elkészítéséhez, ami a Jólétre Nevelés Egyesület egyik tagja, Huszárné Surányi Tímea keze munkáját dicséri. Fázisfotókkal segítjük az elkészítését. Ha van kedvetek, fotózzátok le a kokárdákat és várjuk az elkészült alkotásokról készült fotókat. Ezeket a kokárdákat óvodásokkal is el lehet készíteni, hiszen csak ragasztani kell. Filc helyett dekorgumit is használhattok az alkotáshoz. A kokárdákat biztosítótűvel rögzíthetjük a ruhához, szülői segítséggel.

Ha a varrás mellett döntenétek, Lay Boglárka, a BogBag márka tulajdonosa segít az elkészítésében. Itt megtaláljátok az elkészítés menetét:

http://www.magyarrahangolva.hu/egyedi-kokarda-gyerekkel-elkeszitheto/

Amennyiben mégis vásárolni szeretnétek a kokárdátokat, ajánlunk néhány szuper alkotót.

BogBag https://www.facebook.com/BogBagek/

Hollenczerné Balogh Ilona https://www.facebook.com/bigyibogyobolt

Bugafilc https://www.facebook.com/Bugacfilc/

Pál Honoria https://www.facebook.com/honoriaszinesotletek/

Kokárda - filckokárda

A mi személyes kedvencünk Bugafilc kreálmánya, ezt viseli a kisfiam az idei nemzeti ünnepen. Amikor megérkezett, csillogó szemmel nyitotta ki a csomagot, mert már beszéltünk róla, vártuk a tappancsos kitűzőt. Biztos vagyok benne, hogy ő lesz a legkülönlegesebb a városi rendezvényen.

Ti milyen kokárdát viseltek idén?

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest