Hogyan tegyük biztonságosabbá, egészségesebbé a gyerek digitális környezetét?

A gyerek digitális környezetét mi, szülők alakítjuk ki, tehát a digitális jóllétükről is leginkább mi tudunk gondoskodni. Nem könnyű, ezért még nagyobb öröm ez a kihívás. Mi, a mai 9-évesnél idősebb gyerekeket nevelő szülők vagyunk az elsők, akik digitális környezetben tizenévessé váló gyerekeket nevelünk. Mindezt úgy, hogy mi magunk nem ebben nőttünk fel! Minden utánunk következő generáció és a fiatalabb gyerekek szülei előtt is mi járjuk ki ezt az ösvényt. Legyünk hát nagyon büszkék, mert ezt meg kell tanulni és mi meg is tanuljuk!

 1. Szabály: „Lépj hátra”!

Gondold végig, milyen példát mutasz gyermekednek az internet-és készülékhasználat során? Hogyan viselkedsz az online térben, mennyi ideig, mikor és hogyan használod a készülékeket, pl. az okostelefonodat? Milyen képeket posztolsz, hogy és miről írsz, kommentelsz, mennyire vagy tudatos a neten, mennyire tartod be a netikettet? Legyünk szigorúak ebben, minél korábbi életkorban kezdjük el a képernyőidő-korlátozást. Nem baj, ha „rossz zsaruk vagyunk”, később meghálálják! Sok erőt!

Tipp: Tartsatok kütyümentes időt a nap folyamán! Te, az elfoglalt szülő SE használd ilyenkor a mobilodat (sem)! Ez a „digitális detox” óra aranyóra: újra lehet beszélgetni, társasozni, együtt főzni, olvasni!

 1. #Digitális házirend

Állapodj meg gyermekeddel az internethasználatra vonatkozó szabályokban! Készítsetek digitális házirendet, amelyben szabályozzátok az internethasználat otthoni szabályait. Minél korábban és minél következetesebben kezdjetek hozzá ezek kialakításához.

 • Védd a gerincedet, szemedet!
 • Ne ülj túl sokat a készülékek előtt! (Motiváljuk közös időtöltésre, mozgásra a gyerekeket! Mutassunk ebben is jó példát!)
 • Tartsunk „digitális detox” vagy „arany órákat”! (pl. net-és kütyümentes óra ébredés után és lefekvés előtt egy órával)
 • Alkalmazás-letöltés csak a szülőkkel való megbeszélés után lehetséges!
 • Amennyi „kockulás”, legalább ugyanannyi net-és kütyümentes futás, úszás, biciklizés, séta, egyéb játék legyen a nap folyamán! (Vigyázat! Ehhez szülői energia és idő is kell!)
 • Használjatok képernyő-tudatosságra szoktató applikációt, pl. a Forest-et!
 • Minden képernyő-használat legyen célhoz kötött!
 • Védjük a személyes adatainkat! (Tanítsuk meg rá a gyerekeket és hozzunk szabályokat erre is!)
 • Felelős online –felhasználói viselkedés! (Beszéljük meg, hogyan viselkedjünk a cyber-térben)

Korlátozzuk, hogy a gyermek mit tehet és mit nem! Magyarázzuk el, mit tegyen, ha mégis bajba kerül!

Tipp: A www.saferinternet.hu és a www.televele.hu oldalakon sok tippet és trükköt találsz a biztonságos internethasználathoz!

 1. Személyes adatok a neten #személyesadat

Intim fotót soha, semmilyen körülmények között ne küldj, ne ossz meg semmilyen biztonsági beállítás mellett SEM a neten!

Ne lépj be sehova Facebook-vagy Google fiókkal, ha nem egyeztettél előtte, mi és ki van az oldal mögött és mire használják az adataidat? (Ld. kvízek, mint a „Mi lenne az indián nevem” típusú játékoknak álcázott adathalász programok!)

Tipp: Vezesd be egyszerű szabályként, hogy gyermeked az email címét, nevét, telefonszámát és fényképeit nem adhatja ki. Regisztrációhoz külön nicknevet (becenév) és másik, csak erre használt email címet készítsetek! Itt nem kell mindenkinek, aki szembejön, szépen köszönni és főleg nem kell bemutatkozni ismeretleneknek! Elég a becenév és a nem azonosítható cím. De ne feledd, csak veled regisztrálhat!

 1. Álhírek, lájkvadász, becsapós oldalak

Mutasd meg gyermekednek, hogy a neten nem minden igaz, és a hírek hamisak és manipulatívak is lehetnek. Még felnőttek számára is!

Tanítsd meg, hogyan kell a tartalmak helyességét más forrásokkal való összehasonlítás után ellenőrizni! Ne ossz meg ismeretlen vagy gyanús forrásból származó híreket te sem! Legtöbbször az adatainkat akarják megszerezni, ezért ügyeljünk ezekre és tanítsuk meg gyermekeinket is az adattudatosságra!

Ha az érzelmekre erősen ható, felkiáltójeles, személyeskedő, ítélkező címet látunk, gyanakodjunk! Az ilyen cikkek csak a kattintását várják, az ugyanis pénzt hoz az oldal tulajdonosának. Nem tájékoztatást nyújtanak, hanem becsapnak.

Tipp: Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket? https://kepmas.hu/alhirek-csapdajaban

 1. Helyes netikett betartása

A netikett az internetes informális viselkedési szabályok összefoglaló neve. Egyszerűbben: ami a valós életben megengedett, az az interneten is. Ami a fizikai valóságban tilos, az tilos a neten is. Pl. másokat bántani, nyilvánosság előtt negatívan leszólni, személyeskedni, stb. Ha ilyen történik akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy nem szólunk vissza!

Töröljük a bántalmazót az ismerőseink közül vagy egyszerűen tiltsuk le! Jelentsük, majd lépjünk ki egy kicsit az online térből egy kis offline feltöltődésre!

Tipp: Úgy bánj másokkal is, ahogy magaddal bánnál!

 1. Mit csinálnak a gyerekek a neten?

Légy nyitott, tájékozódj gyermeked internet-használati szokásairól. Szülői biztonsági szoftverek (szülői szűrőprogramok, ellenőrző programok, tiltások, beállítások) helyett inkább beszélgessünk gyermekeinkkel a témáról! Ismerjük meg a motivációikat és tájékoztassuk őket a szülői tudatos felelősségről e téren!

Ne használjunk szűrőprogramokat a gyerek tudta nélkül. Az ellenőrzés, szabályozás csak az érintett bevonásával, együttműködésével lehetséges. Gyermeked meghálálja, ha tiszteled a benne növekvő felnőttet!

Tipp: Ismerd meg gyermeked online közösségeit, online videójátékait, kedvenc youtubereit, (videósok, gémerek), ill. applikációit, amiket kedvel! Kérdezd őt, érdeklődj, fedezd fel a gyermek netes életét! Pl. miket és hogyan tesztek fel az Instagramra? Kiket követsz? Kik a kedvenc youtubereid? (Nézz körül itt)

Értő figyelemmel hallgasd meg gyermekedet! Engedd, hogy gyermeked bevonjon a köreibe. Készülj fel a meghökkentő helyzetekre is.

Jelszó: Pókerarc!

Összeállította:

Fülöp Hajnalka

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest