Egy nagyon egyszerű és praktikus technikát szeretnék bemutatni, amelynek segítségével tisztábban láthatjuk,

  • hol vagyunk pillanatnyilag elakadva,
  • mely életterületeink vannak rendben,
  • hol van szükségünk változtatásra, fejlődésre
  • támogatásra,
  • adott esetben szakmai segítség igénybevételére.

Nem lesz másra szükséged, csak az alábbi nyomtatható ábrára és egy ceruzára. (De villámgyorsan le is rajzolhatod.)

Az életkerék

Az életkerék egy olyan önismereti eszköz, amellyel mi magunk is megvizsgálhatjuk, hol tartunk most az életünkben, mit kell tennünk azért, hogy újra “jól forogjon életünk kereke”.

Az életkerék

Maga a kerék az élet körforgását szimbolizálja. A küllők különféle életterületet jelképeznek, melyeken be kell jelölni a jelenlegi állapotot. Ezek legtöbbünk életében fontos témák. Lehetünk velük elégedettek, megbékéltek, de számtalan feszültségünk is származhat abból, ha ezek közül valamelyikkel nehézségünk támad.

Fontos kiemelni, hogy mindenkinek mást jelentenek az adott területeket jelölő címkék. Mindenkinek mást jelent például a spiritualitás is.

Az elemzés menete

Az életkerekünk megrajzolásakor tehát elegendő elképzelni, hogy az egyes területeken milyen volt boldognak, elégedettnek lenni. Ez a viszonyítási pont, azaz a 100%. Ez az érzés az etalon, ehhez kell hasonlítani a pillanatnyi élethelyzetre vonatkozó érzetet.

  1. Haladj végig a körön, és minden szeletnél jelöld be, hogy mindent egybe véve azzal a területtel mennyire vagy elégedett. (Ha mondjuk sok örömet lelsz a munkádban, ám megterhelnek az ottani konfliktusok, akkor adhatsz kevesebb pontot a Karrier, anyagiak életterületre.)
  2. Ha minden területet bejelöltél (például egy x-szel), nézz rá az ábrára! Összességében hogy látod az életedet? Hány küllőnél jelöltél be alacsonyabb értéket? Tud forogni a kerék vagy elakad?

Ha őszintén szembenézel az érzéseiddel, akkor egyértelműen meghatározhatók azok az életterületek, amelyeken muszáj dolgoznod.

Az életkereked kiértékelése

  • A 70% feletti értékek általában rendben lévőnek nevezhetők és a szinten tartásukra lehet törekedni.
  • A 25–30% alatti területeken érdemes pszichológus szakember segítségét kérni.
  • A köztes mezőkben van lehetőség arra, hogy önerőből gyors fejlődés legyen elérhető. Szakkönyvek, tanfolyamok, coachok állnak rendelkezésre. Az önfejlesztés kulcsa: Én mit tehetek azért, hogy jobb legyen? Ha ez megvan, máris elkezdhetsz dolgozni a változáson, a fejlődésen!

 

 

Ajibola Rita Wanda

pszichológus,

pár- és családterapeuta

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest