Szerelem, házasság, család. Talán ez az a csoda hármas, amire egész életében készül nő és férfi. Van, aki jobban, van, aki csak simán elfogadással. Van, aki kislánykora óta tervezi az esküvőjét, és van olyan is, aki abszolút férjhez sem akar menni, vagy épp sosem akar megnősülni.

Mégis, előbb vagy utóbb a legtöbb ember eljut a családalapításhoz.

Izgalmas készülődés, csodálatos várakozás, sok-sok különleges, közös élmény.

A baba születése egy csoda, amit leírni sem lehet, csak megélni.

Azonban, amikor megszületik, és telnek a napok, múlnak a hetek, a friss szülők feleszmélnek, hogy mennyire megváltozott minden. Édes változás ez, mégis nagyon nehéz.

Rengeteg lemondás, amire nincs felkészülve a fiatal anya és apa.

Az anya nem érzi magát nőnek, csak anyazombinak, aki levegőt sem vehet a sok teendője közben, az apa pedig kétlábon járó pénzeszsáknak, akinek nincs más feladata, csak a család fenntartása.

Nincs meghitt romantika, nincs átaludt éjszaka, nincsenek spontán kirándulások, kényelmes hétköznapok…

Csak a családi mókuskerék, a megváltozott, fenekestül felfordult élet, a nincs idő semmire érzés, és a kimerültség. A szülők úgy érzik, hogy mindenről le kell mondani.

Így kell ennek lennie? Tényleg mindenről le kell mondania a friss szülőknek?

Hogyan lehetséges teljes életet élni családban is?

Lehet egyáltalán teljes életet élni családban?

Lehet. Természetesen lehet. Ha az ember tudatosan odafigyel pár dologra, és hajlandó újratervezni, akkor lehetséges.

Hogyan lehetséges teljes életet élni családban?

  1. Megváltozott szerepek

Talán a legfontosabb az, hogy amikor a család szerkezete változik, akkor újra át kell beszélni a szerepeket, feladatokat. Ez sokszor nem is jut az eszébe az embernek. Érdemes a legapróbb részletekig átgondolni, kinek, mi az új feladata: az autószerelő felhívásától, a kuka kiürítésén át, a gyerekruha kimosástól a cumisüveg elmosásán át célszerű mindent megszervezni magunk között, és átbeszélni.

Így senki sem érzi majd azt, hogy túl sokat vár el a másik tőle, vagy hogy minden az ő nyakában van.

Sosem szabad megfelejtkeznünk, hogy társak vagyunk, nem pedig egymás és a család rabszolgái!

  1. Segítség kérése

Amikor azt látjuk, hogy túl sok a feladat, és nem bírjuk a házastársunkkal, akkor kérjünk segítséget. Nem kell szégyellni, ha valamire már nincs energiánk. Sőt! A jól működő cégek is kiszervezik a munkát, nem kell ezt másképp az otthonunkban sem. Főleg, ha nem akarunk sajátmagunk rabszolgái lenni. Hasznos lehet az online bevásárlás is, hiszen rengeteg „melót” vesz le az ember válláról, de merjünk a nagyszülőktől, barátoktól is segítséget kérni. Olykor egy takarítónő, vagy bébiszitter a világot válthatja meg!

  1. Napirend és tervezés

Amint megszületik a gyermek, automatikusan kialakul, ki fog alakulni egy napirend. Első körben ez adja a tervezés alapjait és ezáltal a biztonságot is a babának és az anyának is.

Éppen ez a napirend adja meg azt a keretet is egy-egy napnak, amiben tervezni tudunk. Beszéljük át párunkkal, hogy melyik nap, milyen feladatokat kell elvégezni, ki, mikor megy postára, drogériába, vagy éppen mikor, ki fekteti a gyermeket, gyermekeket, ki intézi adott nap a vacsorát…

  1. Kommunikáció

A családon belüli kommunikáció felértékelődik, amikor valóban egy család leszünk. Ha nem beszélünk az érzéseinkről, a mindennapjainkról, akkor csak gyűlik, gyűlik a feszültség, amiből később egy atombomba robbanás lesz. Egy-egy ilyen kitörés pedig hosszantartó sebeket okozhat, amik egyáltalán nem segítik a kiegyensúlyozott házasságot.

Érdemes az együttműködő kommunikációt gyakorolni, sokat segíthet a mindennapokban. Kevesebb feszültség, több szeretet, több energia.

  1. A gyermeknevelés

Sok szülőpár nem is beszéli át a gyermeknevelési nézeteit. Ez azért nagyon fontos, mert a legtöbb konfliktus ebből fakad. Ha minden körülmények között ugyanazt tudjuk képviselni, és ki tudunk állni a gyermeknevelésben a másikért, támogatni tudjuk, akkor sokkal könnyebb lesz mindenkinek.

Az egyetértés szintén kevesebb konfliktust szül. Ha valamiben nem értünk egyet, akkor pedig le kell ülni, pro és kontra érveket hozni, és kialakítani a közös stratégiát.

  1. Én-Idő

A családi életben sokszor probléma, hogy kinek, mennyi ideje van saját magára. Akkor működik jól a rendszer, ha ez egyensúlyban van. Nem feltétlen jelenti azt, hogy percre pontosan ugyanannyi idő jár mindkét félnek, hanem inkább arra kell gondolni, hogy mindenkinek a harmonikus működéséhez járó én-idővel kell rendelkeznie. Ez egyénenként más. Fontos, hogy ebben támogassuk a társunk, segítsük egymást. Természetesen azt el kell fogadni, hogy amint családja lesz az embernek, az Én-idő lesz a legkevesebb. De törekedni kell arra, hogy mégis legyen, akár csak otthon, egy esti, gyertyafényes fürdőzés, vagy egy könyv nyugodt olvasásának keretein belül.

  1. Mi-idő

A házasság és így a család alapvető pillére a két szülő. Ha nincs harmónia, nincs egymásra figyelés, összebújás, meghitt pillanatok sorozata, akkor elindul az a belső folyamat, ami képes szétszakítani a családot. Ezért nélkülözhetetlen az, hogy töltsünk „édeskettesben” időt párunkkal. Hiszen ilyenkor tudjuk feleleveníteni, hogy annak idején miért is szerettünk bele a másikba, miért is vállaltuk a gyermekeket. Kell a közös kikapcsolódás.

Ha mód van rá, akkor pár havonta egy közös hétvége gyerek nélkül, és hetente vagy kéthetente egy randi hihetetlen jó hatással van a házasságra és a családi életre is.

  1. Új álmok, célok

Egy jól működő házasságban a társak együtt dolgoznak a közös célokért, álmokért. Amint gyermek születik, és változik az eddigi, megszokott élet, érdemes újra átgondolni, pontosan mik is a közeli és távlati tervek, célok, álmok. Hiszen egy új életet kaptunk a gyermekünkkel, minden megváltozik, így érdemes egy romantikus „édeskettes” hétvégén átbeszélni a jövőterveket is.

Itt fontos megjegyeznem, hogy a közös álmok mellett nem kell lemondani a sajátokról sem. Általában ezek úgyis közösekké válnak, és együtt dolgozik érte a házaspár. Csak így tud a harmónia fennmaradni.

A gyakorlat azt mutatja, ha elfogadjuk, hogy az életünk megváltozott gyermekünk, gyermekeink születésével, és tudatosan újraépítjük azt közösen a párunkkal, akkor nem létezik akadály.

Ha tudatosan tervezünk, akkor mindenkinek megvan az esélye, hogy valóban teljes életet élhessen családban is.

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest