Idegen nyelvi nevelés

Sokakban megfogalmazódhat a kérdés, hogy az idegen nyelvi nevelés milyen módon lehet a jólét velejárója. Pedig ha jobban belegondolunk, a válasz pofon egyszerű. Régen azt mondták, annyi embert érsz, ahány nyelvet tudsz. Mi inkább azt valljuk, tudj legalább egy idegen nyelven kommunikálni, és akkor tiéd a világ. Hogy miért?

Mert ma már ki sem kell ahhoz mozdulnod otthonról, hogy a külföld az életed része legyen. A médiából, az üzletek szórólapjairól, de a mindennapi termékeinkről is idegen szavak és kifejezések zúdulnak ránk. A legmodernebb technikai kütyüknek nincs is magyar nevük és már a samponodon sem találsz magyar feliratot. Ráadásul egyre több nemzet kultúrájával találkozunk a mindennapokban, s mi, magyarok is jelen vagyunk a világ legtöbb országában.

A kézzel-lábbal magyarázás kora lejárt

Sőt, egyenesen ciki. Szinte minden munkakör betöltéséhez szükséges az idegennyelv-tudás, hiszen országunkba rengeteg külföldi turista látogat el. Mennyivel másabb, ha úgy távoznak, tudtak igazi hazai paprikát venni a boltban, mert megértette őket az eladó. Vagy épp nem volt gondjuk a benzinkútnál és a múzeumokban sem. Esetleg az utcán is el tudták őket igazítani és egy klassz vendéglátóhelyen sem bort hoztak sör helyett.

Vagy nézzük a mi oldalunkat! Te is vörös leszel, ha leszólít egy külföldi utas? Vagy épp ellenkezőleg, magabiztosan beszédbe elegyedsz? Mit csinálsz, ha te magad mész külföldre? Továbbra is a barátod tolmácsol neked a bécsi vendéglőben vagy az ajándékboltban? Ugye, mennyivel jobb, ha meg tudunk szólalni más nemzetek nyelvein is? Mi ebben szeretnénk a családoknak segíteni.

Jólétre nevelés az idegen nyelvre neveléssel

Hazánkban az idegennyelvi oktatás mumusnak számít. Bár sokat változott a kép az utóbbi pár évben, de bőven van még javítani való az iskolai nyelvoktatás területén. Mi azonban hisszük, hogy mi, szülők, nagyszülők is sokat segíthetünk a változásban. Pont azért, hogy jól érezzük magunkat itthon és külföldön egyaránt. Sőt, akár a gyermekeinkkel tanulás közben.

Hiszen kire számítson a Kicsi, ha nem ránk?! Nem mondhatjuk mindig, hogy

  • nekem nincs nyelvérzékem,
  • nekem nem ezt a nyelvet tanították,
  • én úgy sem fogom soha használni.

Ez nem más, mint önzőség.

A Jólétre nevelés elengedhetetlen része, hogy megszerettesd gyermekeiddel az idegen nyelveket is. Akár már pici kortól, akár csak kisiskolás korban – ahogy gondolod. Hidd el, menni fog! Mert a nyelvtanulás játék. Sőt, több annál.

Ha játékosan közelíted meg a nyelveket, akkor az idegen nyelvre nevelés

  • igazi kikapcsolódás,
  • közös élmény,
  • intelligencia-fejlesztés, és nem utolsó sorban
  • rengeteg kacagás.

Ez pedig egyenes út a szorosabb szülő-gyermek kapcsolathoz, az egyel több közös titokhoz, vagyis a mindennél fontosabb szeretethez. Jól hangzik, ugye?

A Jólétre Nevelés Projektben ezért is tartjuk olyan fontosnak ezt a területet.

Oldalainkon számos jótanácsot, ötletet, játékos fejlesztési lehetőséget kínálunk majd neked az idegen nyelvre nevelés területén is.

Reméljük, hogy velünk tartasz ebben a kalandban.

Mi itt leszünk!

Addig is légy JÓL!

Az idegen nyelvi nevelés szakértői:

Fürész Mayernik Melinda

Fürész Mayernik Melinda

az Angol Kalauz program alapítója

Fürész-Mayernik Melinda vagyok, az Angol Kalauz program alapítója. Két kisgyermekem nevelem magyarul és angolul, s gyerekeknek tartok angol nyelvű játszófoglalkozásokat. A kisgyermekkori angol nyelvi nevelési programmal szülőknek és pedagógusoknak segítek, hogy gyermekeinket, tanítványainkat élvezetes és szórakoztatót módon ismertethessék meg az
angol nyelvvel.

Dajka Viktória

Dajka Viktória

alias Davida

Dajka Viktória vagyok, alias Davida (http://davidavan.hu), blogger, tartalom szövegíró, tolmács-fordító és nyelvtanár. Ha épp nem lóg rajtam valamelyik gyermekem, írok. Az üres lapok látványa (akár igazi, akár virtuális) valamiért mindig beindít. Néha már úgy hiszem,  jobban vonzódom a füzetekhez, mint a férfiakhoz. Persze törekszem az egészséges egyensúlyra, hiszen mégiscsak a családom az első.

Bookuniverse

Bookuniverse

Mi, a Bookuniverse megálmodói, mindig nagy könyvbolondok voltunk és szülőként nagyon fontosnak tartottuk az olvasást, az olvasóvá nevelés gondolatát. Még egészen kicsik voltak a gyermekeink, amikor rátaláltunk a kiadó könyveire. A kínálatot böngészve elámultunk a kiadványok sokszínűségétől és minőségétől, azonnal szerelembe estünk.

Pin It on Pinterest