Környezettudatos nevelés

Szülőként alapvető feladatunk, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt. Nincs ez másképp környezetünk védelmét, a természet megóvását illetően sem.

A Földet gyermekeinktől és unokáinktól kaptuk kölcsön.

Belegondolni is szörnyű, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, milyen körülmények között kell élniük a mindennapjaikat a nem is annyira távoli jövőben!

Már mi magunk is tapasztalhatjuk a mindent elborító műanyagszemétnek, a légtérbe kerülő káros anyagoknak, vagy az erdők kivágásának borzasztó hatásait. Szmogos, füstös levegőt szívunk be nagyvárosainkban, bármerre nézünk, eldobott cigarettacsikkeket és műanyag szatyrokat látunk, a tavaszi áradásokat pedig szeméthegyek és nylonzacskókba, madzagokba tekeredett állatok kísérik.

Kötelességünk cselekedni annak érdekében, hogy legalább olyan állapotban adhassuk át a Földet gyermekeinknek, mint amilyenben annak idején mi kaptuk örökül a szüleinktől.

Mert mi magunk is sokat tehetünk a szemétmentesebb jövőért!

Nem mutogathatunk másokra! Nem mondhatjuk azt, hogy ez csak egy szívószál, egy zacskó. Nem oszt, nem szoroz!

Igenis számít!

Csinálni kell akkor is, ha az erőfeszítéseink hiábavalónak tűnnek, ha úgy érezzük, a csomagolásmentes vásárlás, a vászonszatyros piacozás, az újraszalvétába csomagolt tízóraik mit sem érnek globálisan nézve.

Cseppek a tengerben!

De gondoljunk csak bele! A tenger hatalmas tömege is megszámlálhatatlan apró vízcseppből áll. Az egész része minden egyes darab.

Ráadásul, ha mi magunk változtatunk, azzal a többi emberre is hatunk.

Láthatják, hogy lehet másként! Nem ciki visszautasítani a nylonzacskót, és helyette biopamutból készült zsákocskába kérni az almát! Érdemes a vegyszerek használatát elvetve környezetkímélő háztartást vezetni, a más kontinensekről érkezett élelmiszerek helyett pedig a környékünk termelőinek portékáit választani!

Van választás!

Amire a pénzünket költjük, azt erősítjük. Ha kistermelő áruja mellett döntünk, jövő tavasszal is érdemes lesz vetnie. Ha biotermékek kerülnek a kosarunkba, egyre több vállalkozás kezd majd vegyszermentes gazdálkodásba. Ha a műanyag játékok helyett természetes anyagokból készülteket veszünk, ha a káros vegyszerek helyett környezetkímélő termékeket használunk otthonunk tisztán tartására, szépen lassan átalakul az üzletek kínálata.

Minél többen építjük be ezeket az apró változásokat a mindennapjainkba, annál gyorsabb és látványosabb lesz a hatás.

Nekünk felnőttként kell megtanulnunk a környezetünk védelmét szolgáló praktikákat, gyermekeink azonban már egészen piciként, szinte észrevétlenül magukba szívhatják azt.

Már ha mi magunk is példát mutatunk.

Ebben segíthet a munkacsoportunk.

Miután megszülettek a gyermekeink, még fontosabbá vált számunkra a környezetvédelem. Szeretnénk, ha a környezettudatosság a mindennapjaik részévé válna. Ennek szellemében neveljük őket, s igyekszünk megmutatni nekik, – többek között a hivatásunk gyakorlása révén – hogyan lehet másképp csinálni, nem csupán a saját, hanem a Föld jólétét is szem előtt tartva.

Mert apró változtatásokon, könnyedén kialakítható szokásokon múlik az, hogy minél kisebb legyen az az ökológiai lábnyom, amit magunk mögött hagyunk.

Egy kisfilm sorozattal készülünk nektek, amelynek segítségével ti is megtapasztalhatjátok, hogy a környezettudatosság – némi odafigyeléssel – a kisgyermekes családokban is könnyedén megvalósítható. Sőt, kifejezetten szórakoztató is lehet!

Videóinkból megtudhatjátok, hogyan ötvözhető a bevásárlás a játékos, környezettudatos neveléssel, és bemutatunk olyan fából készült játékokat is, amelyek nemcsak hogy szépek és praktikusak, hanem környezettudatos módon kerültek legyártásra.

Itt azonban még koránt sincs vége!

Újrahasznosított játékokat, használati tárgyakat készíthettek velünk. Hiszen nem minden szemét, ami annak látszik!

Tartsatok velünk, és tegyünk együtt egy élhetőbb világért! A jövő nemzedéke – köztük a saját gyermekeink, unokáink – hálásak lesznek érte!

A klímaváltozásnak nincs útlevele

Gondban vagyunk - több okból is....

A környezettudatos nevelés szakértői:

Lay Boglárka

Lay Boglárka

BogBag

Lay Boglárka vagyok a BogBag termékek megálmodója és készítője és két gyermek anyukája.

Környezettudatos termékeket készítek elsősorban biopamutból.

Ambrus Éva

Ambrus Éva

Élelmezésvezető, Manómenü

2016-ban hoztam létre a ManóMenüt szakemberek támogatásával, melynek célja, hogy támogatást nyújtson az édesanyáknak az egészséges és kiegyensúlyozott gyermektáplálás megvalósításában.

Nagy Mónika

Nagy Mónika

Anya paradicsom

Nagy Mónika vagyok, az Anya paradicsom webáruház tulajdonosa és egy 3 és egy 5 éves kislány anyukája.

A környezettudatos nevelés szerves része az életemnek, mint otthon, mint a munkában.

Pin It on Pinterest