Pénzügyi nevelés

A pénzügyi nevelés ma egyre fontosabb nevelési területnek számít. Ugyanakkor nehéz is.

Sok szülő ütközik bele a pénzügyi nevelés kapcsán az alábbi problémákba:

  • a szülő nem tud jó példával elől járni a gyermekei számára – hiszen maga sem ért jól a pénzügyekhez
  • az apuka és az anyuka nem tudja, hogyan magyarázza el a gyerekeknek a pénzkezelés trükkjeit, hogy azt a gyerekek is megértsék, és ne hangozzék számukra az egész egy „hegyibeszédnek”
  • a szülők csak azokat a módszereket ismerik, amelyeket ők maguk is a szüleiktől láttak, esetleg fiatalon megtanultak – ezek pedig már nem biztos, hogy kiállják a XXI. század próbáját.

Hogyan lehet mégis megtanítani a gyerekeket a helyes pénzkezelésre, a jó pénzügyi magatartásra?

Igen, ebben az iskola is segíthet. Nagyszerű, hogy mostanában egyre jelentősebb súllyal jelenik meg a pénzügyi nevelés az iskolai tananyagban is.

Ez azonban kevés!

A pénzügyi nevelés valódi terepe a család.

A pénzügyi magatartás ugyanis szokások együttese. Amelyeket részben otthon láttunk – már jóval azelőtt, hogy iskolába kerültünk, részben be kellett gyakorolnunk – erre pedig csak otthon volt lehetőségünk.

Ez pedig egy hihetetlenül nagy ziccer minden szülő kezében!

Hogyan érdemes ezt kihasználni?

Szerintünk élményekkel és közös játékokkal – és bizonyított, hogy ez a gyerekeknek is tetszik! Nemre, korra érdeklődésre való tekintet nélkül eddig még minden gyereknél sikerrel jártunk vele.

Miért?

  • Mert játszani mindenki szeret.
  • Mert a játékba többen is beszállhatnak – a kistesótól a nagymamáig mindenki kivétel nélkül.
  • Mert a játékban is vannak szabályok – de azokat sokkal szívesebben betartja kicsi és nagy egyaránt.
  • Mert a közös játék közös minőségi időt is jelent – hiszen olyan oldaláról is megismerhetik így a gyerekek aput és anyut, ahogyan egyébként nem látnák, és a szülők számára is világossá válik, hogy gyermekeik miben tehetségesek valójában.
  • Mert a közös játék élmény – maradandó emlékeket gyűjthetünk így, amit még évek múlva is emlegethetünk.
  • Mert a játékhoz nem kell különleges alkalom – játszhatunk reggel, délben, este, hátköznap, de akár karácsonykor a fa mellett is.

 

Ezért mi a Jólétre nevelés programban részt vevő pénzügyi-munkaügyi szakértők egyértelműen az élményeken alapuló, sok-sok játékos elemet tartalmazó pénzügyi nevelési módszereket részesítjük előnyben, ezeket tanítjuk, adjuk át a szülőknek – hogy az apukák és anyukák számára is élmény legyen gyermekeik pénzügyi nevelése.

Pénzügyi-munkaügyi területen mozogva gyakran találkozunk azzal az elképzeléssel, hogy a jólét egyenlő a gazdagsággal, de legalábbis az anyagi jóléttel.

Hisszük, hogy ez az elképzelés alapvetően téves!

Szerintünk is érdemes anyagilag is előre lépni, akár vagyont is építeni – ez azonban nem jelenti azt, hogy csakis a tárgyakra kellene koncentrálnunk. A „cuccközpontú” birtoklási szemlélet a pénzt helyezi a középpontba. Mi ehelyett a jólétre koncentrálunk. Ez azt jelenti számunkra, hogy a pénz fontos, de nem minden – és messze nem a pénz mennyisége kell, hogy meghatározza az életminőséget, az életszínvonalat.

Ha a gyerekeinknek sikerül megtanítanunk, hogy a pénz nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy akár a jelenlegi helyzetünkben is érezhetően magasabb színvonalon élhessünk, akkor máris sokkal többet tanítottunk nekik a pénzzel való helyes bánásmódról, mint a szülői generációnak valaha is.

Növekedjünk, de hozzuk ki a legtöbbet abból, ami van!

Élj jól munkavállalóként

Jóllét a munkahelyen

„Ki kell derítened, hogy mi az, amit...
Újévi fogadalmak és a gyereknevelés - pénzügyi nevelés

Újévi fogadalmak és a gyereknevelés

Az újévi fogadalmaknak nagy keletje...
Pénzügyi nevelés karácsonykor is

Pénzügyi nevelés – karácsonykor is? 1. rész

Jön az ünnep, talán a gyerekek várják...

A pénzügyi nevelés szakértői:

Himer Csilla

Himer Csilla

Pénzpedagógus, pénzügyi coach

Himer Csilla pénzpedagógus vagyok, a Jólétre nevelés projekt ötletgazdája.
Pénzpedagógusként gyerekek pénzügyi nevelésével foglalkozom, amelynek legfőbb terepe a
család.

Nagy Mónika

Nagy Mónika

Anyaparadicsom.hu

Nagy Mónika vagyok. Két kislány édesanyjaként és egykori bababolt tulajdonosként megtapasztaltam, mekkora szerepe van a gyerekek fejlődése szempontjából az őket körülvevő tárgyak, különösen a játékok minőségének.

Máté Melinda

Máté Melinda

Pénzügyi mentor, Életút coach

Bank-Biztosítás-Öngondoskodás

3 fő terület ami végig kísér bennünket életünk folyamán. Általunk új meglátással szemléli bevételeit és kiadásait. Segítünk Célját elérni, segítünk a megfelelő ütemezésben, segítünk a hogyan kérdésben. Általában van fodrászunk, autószerelőnk, orvosunk.

Kiss-Márton Adrienn

Kiss-Márton Adrienn

Független munkaügyes

Célom és küldetésem, hogy Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

2001 óta állok a munkavállalók szolgálatában. Széles körű szakmai tapasztalataimat különböző profilú, méretű cégeknél szereztem munkaügyesként, bérszámfejtőként, munkaügyi osztály vezetőjeként.

Pin It on Pinterest