Himer Csilla pénzpedagógus vagyok, a Jólétre nevelés projekt ötletgazdája.

Pénzpedagógusként gyerekek pénzügyi nevelésével foglalkozom, amelynek legfőbb terepe a család. Ezért is foglalkozom főként otthoni környezetben a gyerekek pénzügyi intelligenciájának csiszolásával, és adok elsősorban a szülőknek tanácsokat, hogyan tehetik ezt meg játékos, szórakoztató formában. Emellett egyre többször hívnak iskolákba is, ahol interaktív beszélgetéseken, élő társasjátékokban, pénzügyi akadályversenyeken tanulhatják meg a gyerekek szórakoztató formában az alapokat a pénzről, a pénzkezelésről.

Egy könyvsorozatom a nagyovis-kisiskolás korosztálynak szól. Ez a Pénzmesék című pénzügyi nevelést segítő mese- és foglalkoztatókönyvsorozat. A 10-15 éves korosztály számára pedig a Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv című kötetem szól.

Éppen pénzpedagógusként szerzett tapasztalataim sarkalltak arra, hogy a jólét fogalmát teljesen más megközelítésből mutassam be. Felnőttekkel pénzügyi coachként dolgozva ugyanis az derült ki számomra, hogy a jólétet a legtöbben hajlamosak kizárólag az anyagi jóléttel, a gazdagsággal azonosítani. Pedig a jólét nemcsak az anyagiakon múlik. Szerényebb anyagai körülmények között is lehet kifejezetten jólétben élni, ha az egészségünk rendben van, ha a környezetünkben jól érezzük magunkat, ha a megjelenésünk, fellépésünk magabiztos – és még sok más apróság is idetartozik, amelyek kis dolgoknak tűnnek, mégis alapjaiban képesek meghatározni a közérzetünket, a hangulatunkat. Azt, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben – hogy milyennek tartjuk az életünket.

Jó lenne, ha ezt meg tudnánk tanítani a gyerekeinknek. Jó lenne, ha a XXI. században is úgy nőhetnének fel a gyerekeink, hogy felnőttként nemcsak önállóak lennének, hanem lenne olyasmi is az életükben, ami miatt elégedettséget érezhetnének. Pontosabban az lenne a jó, ha ezt megtanulnák észrevenni és kiélvezni. (Ebben ugyanis a szülők is elég csehül állnak.)

Ez a Jólétre nevelés központi gondolata – hogy tartalmat adjunk az életünknek, élvezzük azt, ami van, és érezzük jól magunkat.

Pin It on Pinterest