Vizuális nevelés

„Az ember számára a megalkotott tér a létezés feltétele.” – írja Mányoki Endre.

No de milyen is legyen az a bizonyos tér?

Mert egyáltalán nem mindegy, mi vesz körül minket, ugye?

Nem kétséges, hogy a körülöttünk lévő tér minden egyes eleme befolyásol bennünket. A színek, a formák, a méretek, az arányok, az anyagok, a textúrák mind-mind erőteljes hatással vannak ránk.

Épp emiatt, – és persze a pozitív hatások érdekében – rendkívül fontos, hogy tudatosan álljunk neki a minket körülvevő szűkebb tér alakításának. Ehhez pedig az kell, hogy a lakást vagy házat, amelyben élünk – s ami a mindennapjaink legfontosabb helyszíne – ránk és a családtagjainkra szabjuk!

Legyen olyan, amilyet igazán a magunkénak érzünk!

Ne akarjunk pont ugyanolyan tárgyakat, mint amilyenek a szomszédnak vannak, vagy amelyeket valamelyik lakberendezési magazinban láttunk! Ne döntsünk meggondolatlanul! Akár egy apró dísztárgy beszerzéséről van szó, akár egy új kanapé megvásárlásáról, a kapkodás, a „mindegy hogy, mit, csak legyünk rajta túl” elve semmi jóra nem vezet! Megfelelő a mérete? Tetszik a színe? Stílusában illeszkedik a többi tárgy közé? Könnyen tisztítható? Úgy kell vigyázni rá, mint egy hímes tojásra?

Ha pedig új lakás vagy családi ház vásárlásra előtt állunk, túl kell tekinteni a tégla vagy panel, hány szobás, hol helyezkedik el kérdéskör hármasán! Elengedhetetlen, hogy tudatosan átgondoljuk, mi a jó, a kényelmes, a praktikus nekünk és a családtagjainknak!

Megannyi kérdés, amire választ kell találnunk. Ha nem tesszük, csalódás lehet a vége!

Az otthonunk feladata az, hogy szolgáljon bennünket. Feltöltsön és inspiráljon. Ha folyamatosan bosszankodunk a helyhiányon, ha nincs egy csendes zug, ahová elvonulhatunk pihenni, ha a szobák túl sötétek, s a nap melengető sugarait csak néhanapján láthatjuk, vajon képes egy otthon betölteni a legfontosabb funkcióját?

Biztosan nem.

Rajtunk áll, hogy otthont teremtünk vagy egyszerű lakhelyet!

Csupán némi tudatos tervezésre, átgondolt vásárlásra van szükség, s az ingatlan valódi otthonná válik! Életünk legfontosabb helyszínévé, ahol igazán jól érezhetjük magunkat. Megpihenhetünk, amikor a nap végén álomra hajtjuk fejünket. Teret adhatunk meghitt pillanatainknak, beszélgetéseinknek. Az ilyen otthon nyugalmat és békét áraszt. Olyan érzése lesz a családtagoknak és a látogatóba jövő vendégeknek, hogy itt igazán jó lenni.

Mert otthonos.

Ha tudatosan, a család igényeire szabva alakítjuk ki a minket körülvevő teret, szeretetteljes közeget alkothatunk, mert a lakberendezés valójában teremtő tevékenység.

Sőt, ha gyermekeinkkel együtt alakítjuk ki az otthonunk apró részleteit, a teremtés szó egészen új értelmet nyer. Ha a kicsik is aktív részesei a kitalálásnak, a tervezésnek, akkor sokkal jobban fognak vigyázni az ott lévő tárgyakra. Jobban értékelik, megbecsülik azt a helyet, ahol élnek. Nagyobb biztonságban érzik ott magukat. Ha pedig az ő ötleteik is visszatükröződnek, akkor még jobban élvezik az otthonukban töltött időt.

Hiszünk abban, hogy gyermekeink optimális fejlődése érdekében nagyon is számít, hogy milyen vizuális környezetben nőnek fel.

Rajtunk áll, megadjuk –e nekik ezt az útravalót!

Munkacsoportunk tagjai hivatásként választották azt, hogy biztonságot, békét, nyugalmat, szeretetet sugárzó környezetet teremtsenek a hozzájuk fordulóknak. Ötleteinket, a gyermekek vizuális nevelését segítő tanácsainkat most az oldal olvasóival is megosztjuk.

Tartsatok velünk, s teremtsünk együtt olyan környezetet gyermekeink köré, ahol igazán jól érezhetik magukat!

Gyerekszoba tervezése, ha közeledik az iskoláskor

Így tervezz gyerekszobát

Általában iskolakezdéskor gondolkoznak...

Gyerekszobából hivatás?

Mindig is nagyon foglalkoztatott...

A vizuális nevelés szakértői:

Klucsik-Lengyel Orsolya Noémi

Klucsik-Lengyel Orsolya Noémi

KLON Design

Mindenkinél másképp alakul a hivatásának megtalálása, engem épp a szüleim
útjának szétválása terelt felé. Ennek köszönhetően többféle otthonom volt, több szobám is volt egyszerre, amit elképesztően élveztem, hiszen szabad kezet kaptam a berendezésükhöz.

Zenkó Márta

Zenkó Márta

Csillagfestés

Zenkó Márta vagyok, egy kétéves fiú mazsola édesanyja és festő. A családom mellett a művészeteknek élek, amiről azt gondolom, hogy kiemelkedően fontos szerepe van a gyermekek fejlődése szempontjából is.

Szabó Bia

Szabó Bia

Bee my Baby

Szabó Bianka vagyok, egy boldog kisfiú anyukája. A kisfiam születése óta anyaként és kreatív vállalkozóként fontosnak tartom a gyermekeink vizuális jólétre nevelését. Teszem ezt kreatív oktató anyagokkal és életkorhoz kialakított fejlesztő vizuális játékokkal.

Pin It on Pinterest