„Ki kell derítened, hogy mi az, amit szeretsz. Ez ugyanúgy igaz a munkára, mint a párkapcsolatokra. A munkád tölti ki az életed jelentős részét, ezért ha igazán elégedett akarsz lenni, hinned kell benne, hogy jó munkát végzel. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha szereted, amit csinálsz. Ha még nem találtad meg, keresd tovább, ne add fel! Mint az a szívügyekkel lenni szokott, itt is tudni fogod, hogy mikor találtad meg az igazit.” (Steve Jobs)

Steve Jobs idézete is arra utal, hogy a munka szó alatt ma már nem feltétlenül kell az eredeti jelentését érteni. Tudtad, hogy kínt, gyötrelmet, szenvedést, erőfeszítést és vesződséget jelent? (https://hu.wikipedia.org/wiki/Munka_(k%C3%B6zgazdas%C3%A1g)

Biztosan így is érzel néha, de az irány, ami az utóbbi időben elkezdődött, igazán dicséretes. Végre a munkáltatók kezdik belátni, hogy a működésükhöz, életben maradásukhoz szükségük van munkavállalókra, jó munkavállalókra, akik jóllétben élnek, akik kellő mértékben motiváltak arra, hogy minőségi munkát végezzenek. Természetesen van még hova fejlődniük, de valami legalább elkezdődött.

Mint HR szakember pályám kezdete óta küldetésemnek érzem a munkavállalók jóllétét. Ehhez arra is szükség van, hogy kellő módon tájékozottak legyünk a jogainkat, kötelezettségeinket illetően és elengedhetetlen az olyan munkáltatói hozzáállás, ami felismeri, hogy munkavállalók nélkül ők sem nagyon működnének.

De mi a helyzet veled?

Te hogy vagy munkavállalóként? Szeretsz bemenni a munkahelyedre, vagy az csak egy szükséges rossz számodra, ami azért kell, hogy fizetni tudd a számláidat (kenyeret tudj venni, legyen fedél a fejed fölött, stb.)?

Kutatások is bizonyítják, hogy a jólét, amit főként anyagi jólétre értünk, nincs szoros kapcsolatban a jólléttel. A vizsgálat eredménye szerint a túlnyomóan boldog emberek számára a jóllét egyértelműen a biztonságot, a közösséget, az örömöt, az egészséget jelenti.

A jóllétünkhöz szorosan hozzátartozik, hogy a munkahelyünkön, a munkánkban is jól érezzük magunkat, hisz az életünk nagy részét ott éljük le.

A kutatás eredményeit figyelembe véve lássuk az egyes területeket. Vajon mit tehetsz itt a jóllétedért?

1. Biztonság

Munkavállalóként nincs túl nagy ráhatásod a munkáltatódra. Vagyis arra, hogy hogyan vezeti a céget, kellő módon gazdaságos-e, hosszú távon tud-e munkát biztosítani számodra. Hogyan tehetsz Te mégis a biztonságért? Az élethosszig tartó tanulás egy módszer lehet erre. Ha folyamatosan képzed magad, ha nyitott vagy az újításokra, az újdonságokra, akkor bármilyen helyzetbe is kerülsz, fogsz találni megoldást a biztonságodra.

2. Közösség

„A munkahelyre dolgozni járunk, nem barátkozni”, halljuk gyakran, s ez igaz is. De mennyivel könnyebb úgy dolgozni, hogy van egy közösség, ahova tartozol. Ahol együtt hoztok létre valami terméket, ahol együtt cipelitek a terheket és ahol együtt, egy közösség tagjaként tudtok örülni az elért sikereknek.

3. Öröm

Ha olyan munkát végzel, amiben jól érzed magad, ha megtalálod azt a részét a munkádnak, ami számodra örömet ad, máris tettél egy lépést a jólléted érdekében.

4. Egészség

Ez az a terület, amit a leginkább elhanyagolunk, amit legelőször feláldozunk a rohanás, a pénzkeresés, a munka, a család, stb. oltárán.

Pedig legbelül tudod, hogy ez a legfontosabb dolog az életedben. Figyelj rá, figyelj magadra, kérlek!

Mi segítünk neked ebben is.

Légy jól, élj jól!

Kiss-Márton Adrienn

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest