Ha szeretnél mindig praktikusan és alkalomhoz illően öltözni, ez a cikk neked készült!

A karácsony valóban az év legcsodálatosabb ideje, nem? Ünnepi vacsorák, becsomagolt ajándékok, karácsonyi dekorációk és még sok minden más! Karácsonyi családi parti, közösen ünneplés a családdal. Anya, apa, nagyszülők, nagynénik, nagybátyák és szerető unokatestvérek. Ebben az időszakban családtagjainkkal akár forró csokoládét kortyolgatva a tűz mellett élvezhetjük a családi hagyományokat és új emlékeket gyűjthetünk. Valamint ünnepelhetjük a karácsonyt kedves barátainkkal és azokkal az emberekkel, akiket szeretünk.

Ha most azt szeretnéd kérdezni, mit illik viselni karácsony napján, akkor azt kell mondanom, hogy nincs helyes válasz.

Karácsony és öltözködés

Mivel töltöd a karácsonyt? Pihenéssel vagy rég nem látott családtagok körében eltöltött közös ebéddel? Netán egy laza este a barátokkal vagy valami kiemelt rendezvény vacsorájára kaptál meghívást? Valakinek szigorú ütemterve van és tökéletes karácsonyi ünnepséget szervez ilyenkor szerettei körében, míg mások kényelmesen lustálkodva ébrednek fel otthon a barátaikkal eltöltött esti program után.

A karácsonyi időszak változatos öltözködést feltételez, hiszen ahány esemény, annyiféle öltözéktípus lehet megfelelő. Attól függően, hogy Te és szeretteid hogyan töltitek a karácsonyt, számos öltözék lehet megfelelő az alkalomhoz illően.

Estélyitől a pizsamáig – Mit viselj, ha szeretnél stílusosan megjelenni minden helyzetben?

Amennyiben hivatalos rendezvényre megyünk, figyelembe kell venni, hogy mi az elvárt dress code az ünnepségen. Ha a meghívó alapján elegánsabb alkalomnak megfelelően alakítod ki a megjelenésedet, akkor mindenképpen anyagában, színében, megjelenésében különlegesebb darabot válassz.

Amennyiben nincs megadva az elvárt öltözék, érdemes megkérdezni, hogy milyen programra és helyszínre lehet számítani. Hiszen az egyik legnagyobb hiba, amit az ember ruhaválasztás szempontjából elkövethet: az nem az eseménynek megfelelően öltözünk, ez lehet alulöltözés vagy (ritkábban) a túlöltözés is. Kifinomult stílusod érdekében érdemes klasszikus sziluetteket, színeket és szöveteket választanod.

Karácsony és öltözködés

Mit jelent ez a gyakorlatban? Válassz egyszerű ruhákat néhány szép kiegészítővel, amelyek illenek hozzád! Ha a megjelenésed az intelligenciát és a laza kifinomultságot tükrözi, azzal biztosan sikert aratsz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy férfi mindig öltönyben járjon, egy nő pedig estélyiben vagy kis fekete koktélruhában, hanem arra kell törekedni, hogy körülbelül 10% -kal elegánsabbnak tűnj, mint a környezetben lévő emberek. Ez a finom különbség lehetővé teszi, hogy kifinomult ember benyomását kelted.

Amennyiben az ünnepeket filmek nézésével a szeretteid körében otthon töltöd, akkor ezt megteheted akár egy kényelmesebb ruhában, netán pizsamában is. 🙂

Mit tegyél, ha közös ebédre készülsz nagycsaládi körben?

Lehet, hogy te is azok közé tartozol, aki december 24-re már a hullafáradt és a kiborulás szélén áll, hogy hány ajándékot kell beszerezni és becsomagolni még. Természetesen ilyenkor számos tevékenységet kell összehangolni és sok nő ilyenkor ütemtervet készít, hogy el tudjon végezni mindent, amit eltervezett.

Ráadásul te vállaltad el a családi ebéd vagy vacsora rendezését? Ilyenkor valószínűleg a megoldandó feladatok, gondolatok hosszú sorában kevésbé fontos, hogy mit fogsz felvenni karácsonykor és csak az utolsó pillanatokban kezdesz el ezen gondolkodni, netán vitázni a családtagjaiddal, hogy ki mit viseljen.

Karácsony és öltözködés

Karácsonykor a családi eseményen való megfelelő öltözék létrehozása soha nem könnyű. Szeretnénk különleges és egyedi megjelenést kialakítani, miközben sok családban vannak erre vonatkozó hagyományok is, amelyeket úgy gondoljuk, hogy tisztelnünk kell.

Véleményem szerint az az ideális, ha olyan megjelenést alakítasz ki, amely összhangban van ezekkel a hagyományokkal, miközben igyekszel megteremteni a divatos, ugyanakkor praktikus megoldásokat.

Akkor hogyan öltözzünk fel karácsonykor?

Az ünnepi alkalmakat tisztelni kell, és ezt az öltözködésünkkel is kimutathatjuk. Öltözzünk fel szépen, hogy látható és érezhető legyen a különbség a hétköznapok és ünnepnapok között. Az ünnepi hangulat tükrözéseként öltözz egy kicsit ragyogóbban, ünnepibben, mint máskor. Válassz egy elegáns, tökéletes ruhadarabot a karácsonyi vacsorára, tegyél hozzá egy csipetnyi csillogást, néhány kiegészítőt.

Karácsony és öltözködés

Az öltözékeddel nemcsak másokra gyakorolsz hatást, hanem a hangulatodat is befolyásolja. Ha megfelelő az öltözéked, az kihat a viselkedésedre, hiszen egy különleges ruhában másképp tartjuk magunkat. Valamint hatással van a magabiztosságodra is, sokkal jobban fogod érzeni magad, amikor csinosan öltözöl fel. Az öltözék megválasztása erősen visszahat a viselőjére; belső üzeneteket küld, amelyek javíthatják a hangulatot, sőt megváltoztathatják a gondolkodási folyamatokat és képességeket.

Ha a karácsonyi esemény egy nagycsaládi körben megvalósított közös ebéd, akkor a legmegfelelőbb megjelenés a klasszikus elegáns öltözék, ez az a műfaj, amelyet általában mindenki szeret, beleértve az idős rokonokat is. Érdemes koncentrálni az egyszerűségre. Ezen kívül nem árt, ha összeállításunk kényelmes viselet is. Ugye te sem akarsz egész nap kényelmetlenül feszengeni? Nem is kell!

Karácsony és öltözködés

A kényelem érdekében figyelj rá, hogy jól érezd magad a ruhádban: ne legyen túl szűk és merev az anyag, hiszen az könnyen lelombozhatja a kedvedet. Egy csinos, laza összeállítással biztosan nem fogsz mellé! Válassz egy stílusos, kényelmes öltözetet, amelyben egész nap ünnepelhetsz. Ne bonyolítsad túl, viselj egy szép blúzt egy csinos kényelmes szoknyával, társíthatsz hozzá egy pár piros cipőt, hogy megragadd az ünnepek szellemét.

Ha ráadásul Te vagy a vendéglátó házigazda, akkor különösen fontos elgondolkodni azon, hogy az elegáns stílus mellett a ruhád praktikus és kényelmes viselet legyen. Szerencsére lehetséges ünnepi megjelenést kialakítani akár egy sötét farmerban is: kombinálhatod egy határozottan elegáns felsővel, ami lehet csipkével díszített vagy fényes anyagból készült. Válassz kényelmes cipőt, melyben nehézség nélkül tudsz előre-hátra futni, kiszolgálni mindenkit. Ha már a cipőről van szó, legyen nemcsak kényelmes, hanem az öltözékedhez is illő. Egy rosszul megválasztott cipő az egész öltözéked tönkre teheti.

Karácsony és öltözködés

Vannak családok, ahol családi hagyomány szerint igyekeznek összehangolt egységes megjelenést létrehozni. Azonban nem kell az öltözéknek azonosnak lennie. Sokszor bálokon is lehet látni, hogy azonos színű, mintájú anyagból készült ruhát vesznek fel a párok. Ez nem szükséges. Elegendő, ha azonos stílusú megjelenésre és harmonikus színválasztásra törekszünk. Legyen azonos dress code besorolásba illő az öltözékünk. Ugye furcsán is nézne ki a hosszú estélyi ruhát viselő hölgy egy farmer, pólós partner mellett?

Milyen ünnepi variációkat és színeket alkalmazhatsz?

 • Karácsonyi színek az öltözékben: piros, zöld és fehér.
 • Ha a piros túlzottnak vagy túl nyilvánvalónak tűnik, akkor a sötétebb és tompább árnyalatokra összpontosíthatsz, például egy szép bordóra, ami véleményem szerint még elegánsabb is. Kombinálhatod feketével.
 • Az elegáns és gazdag színek, például a bordó, kék és erdeizöld nagyszerű mélységet adnak mindenki ruhájának.
 • A kockás szövetek mindig visszaköszönnek ebben az időszakban. Remek lehetőség a klasszikus (piros és zöld) kockás ruhák párosítása semleges színű pld. szürke, fehér színű ruhadarabokkal.
 • Válassz elegáns anyagból készült ruhadarabot! A bársony mindig szuper divatos a karácsonyi időszakban. Egy bársony ruha nagyon sokoldalú tud lenni. Egy bársony blézer is nagyon elegáns lehet, kombinálva más ruhadarabokkal.
 • Karácsonyi pulóverek. Míg manapság külön kultusza van a „csúnya karácsonyi pulóvereknek”, addig a klasszikus karácsonyi pulóver soha nem megy ki a divatból. Választhatsz egy piros kötött vagy egy egyszerű karácsonyi mintás pulóvert.
 • Mondanom sem kell, hogy az ünnepek alatt az ezüst és arany árnyalatok mindig tökéletesek. Az arany és ezüstszínű ruhák sok ember számára népszerű választás a karácsonykor. Egy szépen csillogó ezüst szoknya szépen párosítható pld. egy fehér színű felsővel.
 • Ha túl soknak tűnik számodra az arany vagy ezüstszínű öltözék, akkor választhatsz ilyen színű kiegészítőket. Csillogó fémes kiegészítőkkel egy egyszerű kis fekete ruha is tökéletes lehet.
 • Nyilvánvaló, hogy a fekete mindig jó, és lehet játszani a fekete szín esetében is a különböző anyagminőségek egymáshoz társításával pld. bársony, selyem, organza, csipke.
 • A fekete minden bizonnyal lehet jó választás, de még az ellenkezője is – egy fehér öltözék is lehet elegáns karácsonykor. A világos színek lágyak, és nagyon elegánsak mind a nappali, mind az esti órákban.
 • A kiegészítőkkel nagyon stílusos és eredeti lehet az öltözéked. A hangsúlyosabb, színesebb kiegészítőkkel az egyszerűbb ruhák is megfelelők lehetnek. Az apró részletek segítségével megváltoztathatod, ünnepélyesebbé teheted a megjelenésed.
 • Az ünnepi hangulat érdekében tökéletesek a különböző ékszerek viselete az elegáns megjelenésedet még különlegesebbé teheti. Egy kis csillogás, ragyogó fülbevalók, karkötők, néhány visszafogott, egyszerű gyűrű, óra és egy nyaklánc.
 • Az elegáns megjelenéshez nem feltétlenül kell ruhát viselned. Még egy nadrág is nyerő választás lehet, amely lehetővé teszi egyszerre a praktikus és határozottan elegáns megjelenést. Érdemes a kontrasztokkal játszani, a férfiaktól átvett nadrágot társítani egy határozottan “nőies” felsővel és magas sarkú cipővel.

 

Karácsony és öltözködés

A karácsonyi megfelelő öltözékre nem kell vagyont költened, éppen ellenkezőleg: valószínű, hogy szekrényünkben már vannak kiváló alapdarabok, amelyeket kiegészítve megfelelő kombinációkat készíthetünk el, amivel elérhetjük az ünnepi hatást. Ha először a szekrényedben nézel körül az nemcsak költséghatékony, hanem azért is hasznos, mert a legnagyobb év végi hajtás kellős közepén bizony nem mindig van időd a megfelelő ruha kiválasztása miatt több órát kell nézelődni az üzletekben.

Ha szabadtéri eseményen is részt veszünk, összehangolhatjuk család megjelenését a sálak és kesztyűk összeillő viselésével, és készítsünk családi emléknek pár képet a szabadban.

Mire figyeljünk még a karácsonyi öltözékünk összeállításánál?

 • Légy önmagad! A legjobb módja annak, hogy a legjobban nézzél ki és jól érezd magad, ha egyszerűen csak magad vagy. Mindenkinek a saját személyiségéhez kell öltöznie az ünnepi alkalmakkor is.
 • Még ha meg is ígértük magunknak, hogy szigorúak leszünk és vigyázni fogunk a testsúlyunkra, biztosan nem ez a megfelelő alkalom a szűk ruhák viselésére, mert karácsonykor szinte mindig többet eszünk, mint általában. Sokkal jobb, ha kissé lágyabb szabásvonalakat választunk.
 • Ügyelj rá, hogy az árnyalatok passzoljanak egymáshoz, ahogy az anyagok is.
 • A kevesebb néha több. Érdemes egyszerűbben öltöznöd, ne vidd túlzásba a színeket és a díszítéseket.
 • A megjelenésed feldobhatod egy csinos frizurával.
 • A tökéletes rúzs viselése drámai hatást és eleganciát kölcsönöz megjelenésednek. Használj a ruhádhoz megfelelő színű szép rúzst, amely az ünnepi alkalmat tekintve lehet intenzívebb, sötétebb árnyalatú is.

 

Karácsony és öltözködés

Remélem, hogy ezek az ötletek segítenek kialakítani az ünnepélyes elegáns megjelenést, ugyanakkor praktikusak és nem túl bonyolultak, így maradhat időnk arra összpontosítanunk, ami igazán fontos, hogy a szeretteink társaságában töltsünk időt. A megjelenés nem minden, még karácsonykor sem, csak úgy, mint az év többi részén. A karácsony nem a külsőségekről szól, sokkal fontosabb dolgok is vannak. Tudnunk kell, hogy mit érdemes értékelnünk. Ilyen például a családdal eltöltött idő. Fókuszáljunk az ünnepi hangulat megteremtésére, hogy kedveskedjünk mindenkivel és értékeljük mindazt, amivel rendelkezünk. Hozzuk létre azokat a családi pillanatokat, amelyek örökké velünk maradnak.

 „Mikor felidézzük a régi karácsonyokat, rájövünk, hogy kis apróságok – nem a nagy csodák – adják a legbensőségesebb boldogságot.”Bob Hope

Kellemes karácsonyt és boldog újévet mindenkinek!

 

Ladányi Beáta
Stíluskommunikátor, az Elegancia a gyöngyökön túl című könyv szerzője
www.charmina.hu

 

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest