A romák évszázadokon át vándoroltak. Karavánjaikkal földrészeket jártak be fölszedve mindazt, ami értékes, és elhagyva mindazt, ami értéktelen. Ritmusra élnek, együtt dobban a szívük, és olyan odaadással merülnek bele a pillanat örömébe, amilyenre kevesen képesek.

Egyszerre szabadok és üldözöttek, könnyű és nehéz sorsúak; és bár szétszóródva élnek szerte a világban, egységük mégis megbonthatatlan és örök.

Balogh Tibor: Cigányasszony tánca az angyallal (Balogh Tibor az első olyan ismert roma származású képzőművész, aki elvégezte a Magyar Képzőművészeti Egyetemet. Forrás: www.dehir.hu)

 

A roma művészetről

Nem élhetnek művészet nélkül. Festenek, írnak, zenélnek, táncolnak – és mindeközben kultúrát teremtenek. Perspektívájuk egyszerre ismerős és idegen; műveik szépsége a markáns valóságot rejti a sorsközösségükről és mindazokról az értékekről, melyek társadalmukhoz és identitásukhoz kapcsolódnak. Ilyen cigányszármazású vagy roma hírességeink többek között

  • Csányi Sándor színművész,
  • Kótai Mihály világbajnok ökölvivó,
  • Molnár Ferenc Caramel énekes,
  • Palya Bea énekesnő,
  • Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző,
  • Szécsi Magda keramikus, író, illusztrátor, grafikus, festő,

csakhogy néhányukat megemlítsük.

A kultúra híd, amely összeköti az eltérő társadalmakat, és bár ez a híd már évszázadok óta itt van előttünk, most talán könnyebben rálépünk. Hiszen nemzetközileg és magyarországi viszonylatban is a napokban ünnepeljük a roma kultúra napját.

Egyre több a roma értelmiségi

Kulturális antrolopológusként reménykedem abban, hogy a kultúrán túl a roma nép más értékekkel is gazdagít bennünket. Dolgoztam korábban roma szülőkkel, és azt láttam, hogy mind jobb sorsot szerettek volna a gyermekeiknek. Hihetetlen akaraterejük és kitartásuk révén, és azáltal, hogy szülőként ők maguk is beültek az iskolapadba, elindult egy folyamat. Ma már egyre több a roma értelmiségi.

Hiszem, hogy ez a fejlődés nem áll meg, ugyanakkor reménykedem abban, hogy értékeik megmaradnak az utókornak, és beépülnek a jövő nemzedékeinek látásmódjába.

Nézzünk, lássunk és segítsünk.

Legyetek jól!

Ajibola Rita Wanda
pszichológus,
pár-, és családterapeuta

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest