Mi is az a szülőidő?

Hasonlatosan az énidőhöz, szuper lenne, ha a szülők is kialakítanának maguknak egy olyan időszakot, amikor gyermekek nélkül, csak maguk tudnak együtt lenni.

Nem tűnik ez különösen nagy dolognak. De akik kisgyermekes szülők vagy emlékeznek még erre az időszakra, azok megerősítenek abban, hogy nem hogy romantikázni nem egyszerű elszökni a párunkkal, de még a toalettre sem mindig sikerül nyugalomba elvonulni. Nem beszélve az alvásról.

Mindenki tudja – nem kell ahhoz pszichológusnak lenni -, hogy nem könnyű (ritkán-sokszor-mindig) szülőnek lenni.

Mit tehetünk mi, szülők, hogy ne ragadjunk bele szülőségünk fogságába?

Váltsunk nézőpontot: tegyük magunkat és a párkapcsolat igényeit előre!

Most szinte hallom, hogy mekkora önzőség ez…

De nem!

Hogyan teremts Szülőidőt?

Legyünk önzők!

Az önzőség valóban nem sikk jobb helyeken, de az önérdek-érvényesítés, bizonyos határok meghúzása, saját lelki energiatartalékaink feltöltése fontos. Pontosan a gyermekeink miatt!

Legyen lehetőleg énideje az anyukának, külön apának (és a gyerekeknek is).

Ezen felül pedig a szülőpárnak is. Igenis jár a szülőidő, azaz olyan időszakok, ahol mint pár lehetnek együtt szabadon.

Lehet ez egy közös séta, vagányabbak akár hegyi túrára is mehetnek együtt, de gyakorlatilag egy újratanulásra van szükség, hogy a szülőpár házaspárként is funkcionáljon, intimitásuk kiteljesedjen.

Ennek érdekében tudatosan lehet változtatni, új szokásokat bevezetni a családba. Párterápiákon látom, hogy gyakran az eredeti családunk, szüleink hiedelmei gátolnak bennünket a változtatásban – annak ellenére, hogy vagy 30 év elrepült, és élhetnénk akár jó szívvel a technika vívmányait is kihasználva.

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy hogyan is teremthetjük meg magunknak a szülőidőt, az énidőt?

Hogyan teremts Szülőidőt?

Hogyan teremts Szülőidőt?

Az énidővel külön foglalkozunk majd. Elöljáróban annyit, hogy minden olyan, többnyire egyedül végzett tevékenység, amely örömet okozhat nekünk, képezheti az énidőnket. Legyen az egy kis olvasás, sport, meditáció, szépítkezés, bármi, amivel kényeztetjük testünket-lelkünket. Amivel feltöltődünk, ezáltal közvetve energizáljuk családunkat is. A lényeg, hogy tanuljunk meg ellazulni és időt szánni magunkra, mert MEGÉRDEMELJÜK!

És mi a helyzet a szülőidővel? Amennyiben nincs kialakult szokás vagy rutin, de megvan a felismerés, hogy jó lenne kicsit gyermekmentesnek lenni, akkor

  • tudatossággal,
  • szervezéssel

kialakítható.

Azt látom a párterápiáink során, hogy nagyon kifizetődő, amikor egy kisgyermekes pár ismét „randizni kezd”, kis programokat szervez, de akár csak otthon vannak egyedül.

A családdá alakulással a szülői szerepek előtérbe kerülnek, és sokszor nem automatikus a női-férfi szerep gyakorlása – visszaállás –, beleértve a szexualitást is.

Bátran jelöljünk ki tehát szülőidőt, azaz a párkapcsolatunk ápolására szánt időt!

  • Menjünk el párunkkal valami jó helyre, vagy csak beszélgessünk meghitten.
  • Szervezzünk közös programokat vagy
  • keressünk új hobbit, pl. táncoljunk, sportoljunk együtt.
  • Egy kis közös utazás is beleférhet adott esetben.
  • Szexterápiás kérdésekkel foglalkozva javasolni szoktuk a pároknak a tudatos intimitás idő megteremtését, amire lehet készülni, visszalopni a romantikát.

A gyerekek ide nem kellenek. Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, hogy „önző módon” magunk vagyunk. Tudatosítsuk magunkban, hogy ez értük is van, mert amennyiben a szülők jól vannak egymással, akkor a gyermekeik is boldogabbak lehetnek.

Csodás napot minden szülőnek és gyermeknek!

Ajibola Rita Wanda

pszichológus,

pár-, és családterapeuta

www.onlinepszichologus4u.com

Csodás szülőidőt kívánok!

Jólétre Nevelés Naptár


Pin It on Pinterest